FAQ
Här har vi samlat de vanligaste frågorna.
Alla juridiska personer kan läsa igenom informationen här på hemsidan och ansöka om medlemskap. Medlemsansökan behandlas av styrelsen som lämnar besked inom 14 dagar. Exempel på juridiska personer är aktiebolag, ekonomiska och ideella föreningar och stiftelser.
Ja, privatpersoner kan ansöka om medlemskap här.
Ja, medlemmar är föreningens ägare enligt lagen om ekonomisk förening.
En privatperson eller företag/organisation blir medlem först efter det att medlemsansökan blir godkänd och medlemsinsatsen har betalats in enligt styrelsen anvisningar.
Genom att bli investerande medlem och delta i föreningens verksamhet kan ni ta del av den gemensamma kunskapen. Ni kan t ex delta i kunskapshöjande aktiviteter såsom workshops, föreläsningar, peer-2-peer-lärande samt vara med och påverka genom investeringsbeslut, uppföljningar, möten och föreningsstämmor.
Betala medlemsinsatsen om 5 000 SEK (styrelsen informerar om betalsätt efter att din medlemsansökan har granskats) om du är en fysisk person.
Betala medlemsinsatsen om 10 000 SEK (styrelsen informerar om betalsätt efter att din medlemsansökan har granskats) om du är en juridisk person. Därtill tillkommer en femårig investering enligt överenskommet avtal.
Ideologiskt ställa upp på föreningens syfte, värderingar och verksamhetensidé.
Deltagande under investeringsbeslut.
Deltagande under föreningsstämma. Det är styrelsen som bär det juridiska ansvaret för verksamheten, inte medlemmarna.
Det finns inga gränser för hur mycket en medlem kan investera. Investerande medlemmar tecknar ett avtal med föreningen där parterna kommer överens om investeringsbeloppet.
Observera att medlemsinsats och investering är två olika saker
Avtalet som följer med medlemskapet gäller i fem år. Efter två år har medlemmen möjlighet att säga upp sitt medlemskap. Och om det finns medel att tillgå i föreningen (om föreningen har gått med vinst) finns det en teoretisk möjlighet att få tillbaka sin medlemsinsats. Vissa medlemmar blir investerande medlemmar genom att ingå avtal med föreningen och betala in ytterligare medel till fonden. Dessa medel är bundna till föreningen i minst fem år. Dessa medel kan inte återbetalas.
Alla, vare sig de är medlemmar eller inte, kan nominera case till styrelsen. Nomineringar kan komma genom föreningens och medlemmarnas nätverk. Föreningen gör även viss uppsökande verksamhet.
Föreningen ska främst investera i hälsofrämjande hållbara initiativ med tydlig koppling till Agenda 2030. Och i underfinansierade målgrupper såsom samhällsnyttiga startups (impact-first), kvinnor och entreprenörer med utomnordisk bakgrund vars arbete eller verksamhet matchar föreningens kriterier för hälsofrämjande processer och samhällsnytta.
Ja. Alla, vare sig de är medlemmar eller inte, kan nominera case till styrelsen.
Village Impact Funds syfte är att skapa långsiktig samhällsnytta först. Att tjäna pengar kommer alltid på andra plats. Dock ska en del av de investerade pengarna ge långsiktig avkastning för att föreningen ska kunna överleva.
Föreningen ska få tjäna pengar på vissa typer av investeringar som lämpar sig för avkastning, såsom finansiering och delägarskap i nya innovativa samhällsnyttiga företag (så kallade impact first-företag). För andra typer av investeringar förväntar vi inga monetära vinster utan bara sociala, kulturella och ekologiska. För alla typer av investeringar ska fokus vara på Agenda 2030 och den sociala dimensionen av hållbar utveckling.
Det sker i flera steg. För det första ska alla investeringar tillgodose föreningens kriterier för äkta hållbarhet. Innan investering sker förbereder vi beslutsunderlag för medlemmarna. För varje case gör vi en uträkning på vad de förväntade och långsiktiga effekterna är och hur de mäts. Sen är det upp till medlemmarna att avgöra. Vi följer alla case för att mäta hur utvecklingen går framåt.
Vi använder metoden Social Return On Investment (SROI) som är ett vedertaget sätt att mäta sociala effekter. Det tänker vi göra både för individuella case och hela portföljen.
Föreningens ramverk för samhällsnytta heter hälsofrämjande processer. Alla case som passar in i ramverket är potentiella investeringsobjekt oavsett bransch eller verksamhetsområde.
1. Medlemskap
Fysiska och juridiska personer blir medlemmar och satsar medel
2. Förslag kommer in
Vem som helst (allmänheten och medlemmarna) kan lämna in förslag eller nominera till en investering
3. Förberedelse och publicering
Föreningen bereder underlag för de case som tydligt faller inom ramen för hälsofrämjande processer. Dessa publiceras på hemsidan.
4. Medlemmarna röstar
Alla medlemmar får rösta om vilka case som ska gå vidare till nästa omgång. Den kollektiva visdomen vinner.
5. Granskning
Nu gör vi due diligence och lägger upp case för nästa omröstning
6. Medlemmarna tar beslut om investering
Denna gång får endast medlemmarna rösta. På så sätt får vi tillgång till medlemmarnas kollektiva visdom. Ju fler medlemmar desto bättre investeringar
7. Avtal och investering
Föreningen skriver avtal och finansierar de case medlemmarna har röstat fram
8. Samarbete och monitorering
Vi stöttar, följer upp, mäter och rapporterar.
Varje medlem har en röst oavsett om den är en fysisk eller juridisk person eller hur mycket pengar den har investerat. Alla medlemmar får alltså delta med en röst vid varje investeringsbeslut.
Under en föreningsstämma kan de investerande medlemmarnas sammanlagda röster maximalt utgöra en tredjedel av alla röster.
Föreningen är under uppbyggnad. Det första caset är en demokratifestival.
En effekt eller nytta som uppstår när ett nätverk eller en digital plattform får fler som använder den. Ju fler användare desto större nytta eller värde skapas. Det bygger på öppenhet och användarnas frivilliga medverkan. På samma sätt ökar föreningens nytta med antalet medlemmar.
Du kan höra av dig till föreningen och anmäla ditt intresse. Vi bjuder in till seminarier och andra kunskapshöjande och inspirerande aktiviteter för medlemmarna. Vi kan även hjälpa till att forma en långsiktig strategi som passar er.
Avtalet som följer med medlemskapet gäller i fem år. Efter två år har medlemmen möjlighet att säga upp sitt medlemskap. Och om det finns medel att tillgå i föreningen (om föreningen har gått med vinst) finns det en teoretisk möjlighet att få tillbaka sin medlemsinsats.
Vissa medlemmar blir investerande medlemmar genom att ingå avtal med föreningen och betala in ytterligare medel till fonden. Dessa medel är bundna till föreningen i minst fem år. Dessa medel kan inte återbetalas. Dock kan medlemmar få återbäring om föreningen går med vinst.
Alla medlemmar kan ta del av vinstutdelning om föreningen går med vinst i framtiden. Det är styrelsens ansvar att lämna förslag om utdelning och dess storlek till föreningsstämman. Utdelningen sker procentuellt efter storleken på medlemmens insatser.
Hälsofrämjande processer är vårt ramverk och bidrag till hållbar utveckling. När föreningen investerar i insatser som främjar hälsa och välbefinnande uppstår goda långsiktiga effekter i samhället.
Det går att bidra till föreningens ändamål bland annat genom sponsring. Grunden för engagemang är dock medlemskap och investering. Sponsring, medlemskap och investering har olika juridiska och finansiella betydelser och påverkar resultat- och balansräkningen på olika sätt. Se nästa fråga.
Scenario 1:
Investeringen bokas på 1356-konto (andelar i ekonomiska föreningar, övriga företag) och tillhör Finansiella anläggningstillgångar. Insatsen påverkar balansräkningen.
Medlemsavgiften bokförs på 1350-59-konto (medlemskap hos ekonomisk förening).
Medlemsavgiften påverkar balansräkningen och är inte avdragsgill (men momsfritt). Medlemskap innebär rösträtt.
Scenario 2:
Sponsring. Vi skriver ett avtal där syfte och motprestation tydligt framgår enligt lagen. Det är moms- och skattefritt och bokförs på BAS 59-konto (Reklam och PR). 100% av beloppet avdragsgillt.
Medlemsavgiften bokförs på 1350-59-konto (medlemskap hos ekonomisk förening).
Medlemsavgiften påverkar balansräkningen och är inte avdragsgill (men momsfri). Medlemskap innebär rösträtt.
Scenario 3:
Köpta tjänster, bokförs på 4000-konto som utgift/kostnad. Köpta tjänster påverkar resultaträkningen och 25% moms tillkommer.
Medlemsavgiften bokförs på 1350-59-konto (medlemskap hos ekonomisk förening).
Medlemsavgiften påverkar balansräkningen och är inte avdragsgill (men momsfri). Medlemskap innebär rösträtt.